DAMY tutustui Fasetissa Olof Ottelinin elämään ja tuotantoon

Fasetti, tuo vuonna 1999 perustettu pohjoismaisen vintage-designin erikoisliike ja entisöijä, otti damyläiset vastaan Helsingin Bulevardi 3:n liikkeessään 25. toukokuuta 2023.

teksti: Timo Saarno

Rakennus, jossa huonekaluliike Fasetti sijaitsee, on arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnittelema arvokiinteistö vuodelta 1912. Saimme tutustua hyvällä maulla ja alkuperäisiä tilaratkaisuja kunnioittaen kunnostettuun liikkeeseen. Klassikkokalusteiden esillepano oli lämmin ja kodinomainen, kaikkea sai tutkia ja kaikkialla sai istua.

Illan teemana oli Olof Ottelin (1917–1971) ja erityisesti hänen huonekalusuunnittelunsa. Ottelin on syyttä jäänyt nimekkäimpien suunnittelijoidemme varjoon, vaikka hän toimi jopa Stockmannin suunnitteluosaston johdossa. Niinpä oli mielenkiintoista saada sukeltaa hänen elämäänsä Olof Ottelin, Sisustusarkkitehdin muoto -kirjan kautta. Tänä vuonna ilmestyneen kirjan tekijäkaartista olivat paikalla Laura Berger ja Päivi Helander.

Berger ja kumppanit kertoivat kirjan tekemisen sisältäneen pari vuotta intensiivistä arkistojen tutkintaa ja Ottelinin lasten haastatteluja. Yllättäen, näin googlaamisen aikakautena, Ottelinista ei juuri löytynyt tietoa verkon kautta, vaan tekijöiden piti kaivella arkistoja perinteisin menetelmin.

Kirjaan on onnistuttu saamaan perhearkiston valokuvia ja Ottelinin taitavia piirroksia. Kuuleman mukaan hän piirsi aina, ja sen myötä niin toteutuneita kuin toteutumattomiakin suunnitelmia löytyi eri lähteistä.

Kirja toteutettiin kaksikielisenä. Ruotsinnokset seuraavat suomenkielisiä osuuksia, mikä tekee kirjan lukemisesta miellyttävää kummallakin kielellä. Kirjan esittelyssä lausutaan:

Ottelinin laaja työ jälleenrakennusaikana, suomalaisen kodin sisustajana alan vasta muotoutuessa, sekä lelumuotoilijana, tarjoavat esimerkkejä hänen innovaatiokyvystään. Ottelin opittiin tuntemaan myös taitavana piirtäjänä ja kommentaattorina, joka lämmin pilke silmäkulmassaan tarkkaili osuvasti niin politiikkaa, kulttuuria kuin ajan trendejäkin.”

Ottelinin esittelyn jälkeen Fasetin Janne Ylönen esitteli juuri uudelleen tuotantoon otetun Ottelinin Jumbo-tuolin. Kangasvalikoimassa on muutama ajan hengen mukainen verhoilu sekä asiaan kuuluvat, tanskalaista nahkaa olevat käsinojat. Tuolia on saatavilla koivurunkoisena kolmessa eri runkovärissä sekä öljyttynä mäntynä. Tuoli on nähtävillä Bulevardin showroomissa, ja se tullee myöhemmin saataville Fasetin verkkokauppaan.

Ottelinin kirja on saatavilla mm. Arkkitehtuurimuseon kaupasta, josta damyläisille myönnetään alennusta jäsenkortin esittämällä. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon sivuilta tästä linkistä.

Ohessa muutama Janne Ylösen ottama kuva tapahtumasta.

Edellinen
Edellinen

Kulttuuri kukoistaa Karkkilan uljaassa teollisuusperinnössä

Seuraava
Seuraava

Kustaa Saksi alusti näyttelynsä teemoja damyläisille