Enni Äijälä: Muotoilujohtamisesta strategiseen vaikuttamiseen

Ennin myötä Damyn hallitukseen saatiin vahvaa strategista näkemystä ja tuntemusta siitä, mitä suunnittelualoilla parhaillaan tapahtuu.

Olen toiminut eri rooleissa kehittämässä organisaatioiden muotoiluosaamista tutkimuksen, opetuksen ja liiketoiminnan parissa. Työskentelen usein projekteissa, jotka ovat vasta muotoutumassa – tiedetään minne pitäisi päästä, mutta keinot ovat vielä avoinna. Tyypillisesti näissä projekteissa luodaan uutta ja pyritään merkittävään yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen yhteistyössä eri toimijoiden ja kumppaneiden kanssa.

Nykyisin työskentelen Aalto-yliopistolla viestinnän erityisasiantuntijana. Olen ollut yliopistolla kehittämässä useita uusia konsepteja ja aloitteita keskittyen erityisesti muotoilukyvykkyyden ja -ajattelun edistämiseen. Nykyisessä roolissani vastuullani on myös uudenlaisen strategisen vaikuttavuuden (outreach) kehittäminen: kenen kanssa, millä sisällöillä ja missä yliopiston tulisi olla näkyvillä.

Yksi näkyvimmistä hankkeistani on Aallon vuosittainen Designs for a Cooler Planet -festivaali, joka toteutetaan osana EU-komission New European Bauhaus -partneruutta ja Helsinki Design Weekin kumppanina. Festivaali, joka järjestään kampuksen uudessa Marsio-rakennuksessa, on Aallon suurimpia tapahtumia ja esittelee sisältöjä sadoilta tekijöiltä näyttelyiden ja tapahtumien muodossa. On ollut innostavaa olla kehittämässä uuden rakennuksen sisältöjä ja vierailukokemusta laajan tiimin kanssa.

Työssäni koen olevani onnekas saadessani työskennellä alansa johtavien tutkijoiden ja edelläkävijöiden kanssa. Pyrin aina löytämään kestävän kehityksen näkökulman osaksi projekteja ja päätöksiä.

Valmistuin Taideteollisesta korkeakoulusta International Design Business Management (IDBM) -ohjelma sivuaineena. Opinnot IDBM-ohjelmassa muuttivat ajattelutapaani pysyvästi ja tarjosivat ensikosketuksen monitieteelliseen yhteistyöhön, joka on sittemmin ollut keskeinen osa työtäni esimerkiksi työskennellessäni väri- ja materiaalisuunnittelijana Nokian muotoiluosastolla.

Olen työni kautta aktiivisesti yhteyksissä useisiin luovien alojen toimijoihin kuten Design Forum Finland, Archinfo ja Finnish design info. On etuoikeus vaikuttaa omaan alaansa, kehittää sen käytäntöjä ja tukea uuden A-D museon syntymistä. Museot tarjoavat kulttuuriperinnön säilyttämisen lisäksi muun muassa alustan kriittisille keskusteluille yhteiskunnan ja ympäristön haasteista ja voivat toimia ihmisille inspiroivana kohtaamispaikkana uuden oppimiselle ja kokemiselle. Samalla AD-museo luo kuvaa Suomesta arkkitehtuurin ja muotoilun suunnannäyttäjänä.

kuva: Johannes Romppanen / Aalto-yliopisto