Arkkitehtuurimuseon Betoniunelmia-näyttely on ehdolla Vuoden kulttuuriteoksi

Runsaan yleisön saanut Arkkitehtuurimuseon Betoniunelmia-näyttely on yksi kymmenestä ehdokkaasta Kulttuurigaalassa marraskuun lopulla julkistettavan palkinnon saajaksi. Yleisöäänestys on avoinna 2.11. saakka.


teksti: Arkkitehtuurimuseon verkkosivut

Suomi juhlii kulttuuria ja kulttuurin tekijöitä Tampereella 24.11. järjestettävässä Kulttuurigaalassa. Ilta huipentuu Vuoden kulttuuripersoona ja -teko -yleisöäänestyksen voittajien palkitsemiseen. Arkkitehtuurimuseon Betoniunelmia-näyttely kisaa Vuoden kulttuuriteko -palkinnosta yhtenä kymmenestä mukaan valitusta finalistista. Palkinnon saajan valitsee yleisö. Osallistu äänestykseen 2.11. mennessä täällä.

Vuoden kulttuuriteoksi voidaan valita esitys, tapahtuma, näyttely, hanke, kannanotto tai joku muu taidealan toimenpide, joka on ”noussut poikkeuksellisesti esille tai sisältänyt jotain ainutlaatuista tai muulla tavalla suomalaisia sykähdyttävää”. Palkintolautakunta valitsee ehdokkaat yleisöltä ja muilta tahoilta saatujen ehdotusten perusteella.

Betoniunelmia – ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin

Arkkitehtuurimuseon yleisömenestykseksi noussut näyttely avasi kiistanalaisen mutta mielikuvia monimuotoisemman vuosikymmenen arkkitehtuuria ja ajan ilmiöitä Arkkitehtuurimuseossa 17.5.–15.10.2023. Näyttely tarkasteli hyvinvointivaltion rakentumista ja kysyi, mikä on peruskorjausikään tulleen 1970-luvun rakennusperinnön arvo ja kohtalo.

Yleisö otti monin tavoin ajankohtaisen aiheen omakseen. Myönteistä palautetta saatiin esimerkiksi aiheen monipuolisesta käsittelystä ja helppotajuisesta, havainnollisesta lähestymistavasta, josta kiitos kuuluu myös näyttelyarkkitehtuurista ja graafisesta ilmeestä vastanneelle suunnittelutoimisto Kombolle.

Betoniunelmia-näyttelyn kuraattorit, Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Petteri Kummala, näyttelyamanuenssi Jutta Tynkkynen ja Aalto-yliopiston arkkitehtuurin vanhempi lehtori Anni Vartola iloitsevat ehdokkuudesta.

– Arkkitehtuurimuseo on pitkään mielletty arkkitehtien omaksi museoksi, vaikka arkkitehtuuri on ’taiteista tärkein’. Se kehystää jokaista hetkeämme arjessa ja juhlassa – niin upouutena kuin kuluneenakin, milloin epäonnistuneena hylkiönä milloin loisteliaana ja rakastettuna. Olemme halunneet Betoniunelmia-näyttelyllä muistuttaa 1970-luvun arkkitehtuurin monimuotoisuudesta. Kuraattorille tämä Vuoden kulttuuriteko -ehdokkuus ja näyttelykävijöiden kiittävä palaute ovat mitä ilahduttavinta palautetta arkkitehtuurin merkityksestä, toteaa Anni Vartola.

– Valtakunnallisena vastuumuseona Arkkitehtuurimuseon on käsiteltävä myös ristiriitaisia tunteita herättäviä aiheita ja ilmiöitä. On nostettava esiin arvoja ja merkityksiä, joita ei toistaiseksi ole riittävästi tunnistettu. 1970-luvun arkkitehtuuria esittelevä Betoniunelmia oli meille tällainen hanke. On mahtavaa, että se huomioidaan Vuoden kulttuuriteko -ehdokkuudella, jatkaa Petteri Kummala.

– Olemme Betoniunelmia-näyttelyssä pyrkineet aikaisempaa saavutettavampaan museokokemukseen. Pidimme tavoitteena, että jokainen vieras iästä ja taustasta riippumatta voisi löytää näyttelystä itselleen kiinnostavia näkökulmia. Saadun palautteen perusteella koemme onnistuneemme tässä, toteaa Jutta Tynkkynen.

Osallistu äänestykseen

Anna äänesi 2.11.2023 mennessä täällä: www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys

Lisää tietoa Kulttuurigaalasta löydät täältä.

Edellinen
Edellinen

Arabiasta Keilaniemeen - Fiskars Groupin uusi pääkonttori

Seuraava
Seuraava

Keramiikkataidetta ja taiteilijoita Arabiassa