Keramiikkataidetta ja taiteilijoita Arabiassa

teos: Heini Riitahuhta

Damy tutustui Arabian Taideosastoyhdistyksen 20-vuotisjuhlanäyttelyyn, joka esittelee suomalaista nykykeramiikka. Näyttelyvierailun yhteydessä päästiin myös keskustelemaan itse taiteilijoiden kanssa.

teksti ja kuvat: Timo Heikka

Pieni ryhmä damyläisiä pääsi 10. lokakuuta tutustumaan Arabian Taideosastoyhdistyksen Pohjoista leveyttä 60.20890 -näyttelyyn. Pieni näyttely juhlistaa Arabian taideosastoyhdistys ry:n 20-vuotista toimintaa, ja sen kuraattoreina toimivat amerikkalaiset, pohjoismaiseen muotoiluun sekä muun muassa nykykeramiikkaan erikoistuneet galleristit Juliet Burrows ja Kim Hostler, jotka johtavat kahta galleriaa New Yorkissa sekä yhtä Los Angelesissa.

Yhdeksästä Damyn jäsenestä koostunutta pienryhmää opasti näyttelyyn Anette Honkaniemi. Anette on työskennellyt Arabian tehtaalla ja myöhemmin toiminut Katajanokalla sijaitsevassa Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseossa oppaana. Hän on itsekin damylainen ja ollut aikoinaan Damy:n hallituksen jäsenkin.

teos: Marianne Huotari

Taideosastohdistys perustettiin vaalimaan ja kehittämään 1930-luvulla syntyneen Arabian taideosaston perintöä. Anetten kanssa damylaisten ryhmä pääsi tapaamaan kolmea paikalla ollutta taiteilijaa heidän työtiloissaan. Jasmin Anoschkin, Marianne Huotari ja Heini Riitahuhta kertoivat hauskasti ja mielenkiintoisesti luomistyöstään. Taiteilijayhteisössä vaikuttavat nykyisin Jasminin, Mariannen ja Heinin lisäksi Heikki Orvola, Kati Tuominen-Niittylä, Pekka Paikkari, Kristina Riska, Kim Simonsson, Caroline Slotte ja Sakari Kannosto.

Heini Riitahuhta on suunnitellut kuvituksen Huvila-astiastoon, ja Damyn Pirjo Huvila pääsi kuvaan astian ja taiteilijan kanssa.

Taiteilijoiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen tutustuttiin Muotoilukeskuksen pysyvään näyttelyyn, johon on edustavasti koottu Arabian ja Iittalan tuotteita yhtiöiden historiasta. Vaikka tuotanto Arabian tehtailla on päättynyt, tulee Iittalan lasituotteista yli 90 prosenttia Iittalan tehtaalta.

Hämeentie 135 A:n kahdeksannessa kerroksessa esitettävä Taideosastoyhdistyksen näyttely on avoinna 28. tammikuuta 2024 saakka. Yhdistyksen toiminnasta on myös tehty englanninkielinen kirja Arabia Art Department Society 20 years, jota voi ostaa Muotoilukeskuksesta.

Heini Riitahuhdan suunnitteleman Juhlat-rasiakokoelman kannet ovat hänen ja hänen taiteilijakollegoidensa muotoilemia.

teos: Kristina Riska

Edellinen
Edellinen

Arkkitehtuurimuseon Betoniunelmia-näyttely on ehdolla Vuoden kulttuuriteoksi

Seuraava
Seuraava

Uusi yhtiö on perustettu ylläpitämään yhteen sulautuvien Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa