Juhlavat puitteet siivittivät yhdistyksen kevätkokousta

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin 18.4.2023 Helsingin kaupungintalolla. Valtuustosalissa käydyn kokouksen jälkeen damyläiset saivat perusteellisen kierroksen kaupungintalokorttelin historiallisiin kerrostumiin.


teksti: Matti Rautiola ja Miina Jutila
kuvat: Miina Jutila

Vuoden 2023 kevätkokouksen paikka oli poikkeuksellisen juhlava, kun Damyn hallituksen jäsen Mervi Alaluusua oli kutsunut kokouksen osallistujat työpaikalleen Helsingin kaupungintaloon. Vaikuttavassa valtuustosalissa istuttiin ihmetyksestä hiljaisina, kunnes saimme tietää, keiden valtuutettujen paikoille kukin oli sattunut istahtamaan. Paikat herättivät hilpeyttä, ja osallistujien poliittisista suuntautumisista huolimatta kaikki tyytyivät paikkoihinsa.

Kevätkokous valitsi puheenjohtajakseen Maire Mattisen, jonka johdolla kokous hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen ja kävi läpi toiminnantarkastajan lausunnon ja vuoden 2022 vuosikertomuksen. Tilikauden ylijäämä oli 255,88 euroa (edellisellä kaudella 6697,18 euroa). Hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille myönnettiin vastuuvapaus.

Damyn jäsenmäärä vuonna 2022 oli 602 henkeä. Vuoden aikana järjestettiin 19 erilaista tapahtumaa: retkiä, vierailuja, näyttelyesittelyjä, verkkotilaisuuksia ja Uusimuseo-hankkeen esittelyjä sekä tietysti pikkujoulut. Museoiden kanssa sovittiin, että Damyn jäseniä kutsutaan tapahtuma-avustajiksi.

Vuoden 2022 lahjoitus osoitettiin Arkkitehtuurimuseon työpajasarjalle ”Muutoksen tekijät – ympäristömyönteisen ajattelun työpajasarja”.

Mervi Alaluusua kertoi Helsingin kaupungintalon eri vaiheista komeassa juhlasalissa.

Kokouksen jälkeen Mervi perehdytti 33-henkisen kokousväen kaupungintalon historiaan, arkkitehtonisiin kerrostumiin, taideteoksiin, poliitikkojen työskentelytiloihin ja pormestarin vastaanottotiloihin. Bonuksena tarjoutui mahdollisuus vilkuttaa Kauppatorin puoleiselta parvekkeelta ohikulkijoille.

Kaupungintalon pääsisäänkäynnin päällä on laaja terassi.

Kauppatorin ja Senaatintorin välinen kaupungintalokortteli on mielenkiintoinen kokonaisuus eri aikakausien arkkitehtuuria. Parhaiten tunnetaan Pohjois-Esplanadin puoleinen, Carl Ludvig Engelin alun perin hotelli Seurahuoneeksi (1833) suunnittelema osa ja sen 1960-luvulla uudistetut sisätilat, jotka suunnitteli Aarno Ruusuvuori.

Vuonna 1970 valmistuneet uudisosat ovat yksi kaupungintalon arkkitehtuurin monista kerroksista.

Harvemmin vierailijat pääsevät tutustumaan korttelin vanhimpiin osiin Senaatintorin puolella. Vuonna 1763 valmistunut kauppias Gustav Johan Bockin talo, joka on historiansa aikana toiminut myös kenraalikuvernöörin virka-asuntona ja raatihuoneena, on nykyään osa kaupungintalokokonaisuutta. Engelin ensimmäiseksi Helsingin-työkseen uudelleen muotoilemien empire-julkisivujen takana sijatsevat valtuustoryhmien kokoustilat herättivät damyläisissä ihastusta, samoin kaupunginhallinnon edustustilat. Näistä upein on turkoosin värinen ja runsaasti koristeltu Empiresali, joka sai meidät haukkomaan henkeämme.

Turkoosi Empiresali on henkeäsalpaavan kaunis.

Edellinen
Edellinen

Stockmannin tavaratalon värikäs historia

Seuraava
Seuraava

Inspiroiva Wivi Lönn