Stockmannin tavaratalon värikäs historia

DAMY tutustui 25.4.2023 Helsingin Stockmannin tavaratalon historianäyttelyyn sekä Stockmannin laajennusosan arkkitehtuurikilpailuvoittoon.

teksti: Jatta Olin

Ikonisella Stockmannin tavaratalolla on värikäs historia. Saksalainen kauppias Heinrich Georg Franz Stockmann perusti nimeään kantavan yhtiön vuonna 1862. Vuodesta 1880 yritys toimi Senaatintorin laidalla Kiseleffin talossa. Uudesta tavaratalorakennuksesta Aleksanterinkadun toiseen päähän järjestettiin Suomen itsenäistymisen alla vuonna 1916 arkkitehtuurikilpailu, jonka voittivat veljekset Valter Thomé ja Ivan Thomé. Heidän molempien kuoltua sisällissodassa rakennuksen toteutussuunnittelu annettiin toisen palkinnon voittaneelle arkkitehti Sigurd Frosterukselle.

Aluksi tavaratalo oli 4-kerroksinen tiilirakennus, mutta 1920-luvun kuluessa se korotettiin 8-kerroksiseksi. Rakennus valmistui vuonna 1930.

kuva: Stockmann Group

Sigurd Frosterus (1876–1956) oli suomalaisen modernismin uranuurtaja. Stockmannin tavaratalo oli kokonaistaideteos sisustusta ja liikemerkkiä myöten, upea liikerakennus kaikkine hienouksineen – valopiha, mannermaiset rullaportaat, pyöröovet, soodalähde – on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Vuosina 1983–84 järjestettiin arkkitehtuurikilpailu Stockmannin laajentamisesta. Kaksivaiheinen kilpailu käsitti korttelin Pohjoisesplanadin puolisen eteläosan. Kilpailun tarkoitus oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoinen laajennussuunnitelma, joka täyttäisi kaupunkikuvalliset ja toiminnalliset vaatimukset.

Kilpailun ohjeissa ei sanottu, pitikö Mannerheimintien ja Pohjoisesplanadin kulmassa sijainnut uusrenessanssirakennus, Argoksen talo, säilyttää, mutta sen luoman kaupunkikuvan merkitystä korostettiin. 

kuva: Kenneth Luoto / Stockmann Group

Kilpailuun tuli yhteensä 105 ehdotusta. Ensimmäisen palkinnon sai ehdotus, jonka nimimerkki oli "City 1984", tekijänä Arkkitehdit Ky eli Kristian Gullichsen, Erkki Kairamo ja Timo Vormala. He säilyttivät Wulffin kulmana tunnetun Argoksen talon tiilijulkisivun, ja Keskuskadun puoleinen osa sai uudisrakennuksen ilmeen. Toisen palkinnon kilpailussa sai arkkitehti Juha Leiviskä.

Stockmannin historianäyttelyn esitteli kuraattori Soza Kea.

Alla Jatta Olinin kuvia näyttelystä ja tapahtumasta.

Edellinen
Edellinen

Kustaa Saksi alusti näyttelynsä teemoja damyläisille

Seuraava
Seuraava

Juhlavat puitteet siivittivät yhdistyksen kevätkokousta